Thursday, October 24, 2013

ESE HISTORIKE: HISTORIKU ATHINËS SHËNDËRRIMIN E ATHINËS SOT.

NËNTEMA:HISTORIKU ATHINËS SHËNDËRRIMIN E ATHINËS SOT.
Athina është kryeqyteti i Athinës Prefektura e rajonit Atikës e Greqisë.E vendosur në Evropën Qendrore (Qendrore), Greqia dhe një qendër të fuqishme ekonomike, kulturore dhe administrative të vendit. Ajo mori emrin e vet nga perëndesha Athena ishte mbrojtës. Athinë sot është një qytet modern dhe i famshëm, si në antikitet ishte një qytet-shtet i fuqishëm dhe një qendër e madhe e kulturës, është një qytet historik në Evropë.Ajo është e njohur në mbarë botën për monumentet e saj historike që kanë mbijetuar, edhe pse pjesërisht, me shekuj. Qyteti historik porti portin e Pireut
Athina (A Then, E thena, Eshte Thene = Mencuria) është emër me origjine pellazgo ilire[Cito burimet] që vjen nga banoret e vjetër të qytetit që ata themeluan. Këtë emër ata ia dedikuan perëndisë Athina e cila në vetvete mbarte dije dhe mençuri. Akropoli i cili është simboli historik i Athines është i rrethuar nga muri i cili quhet pellazgion. Një mur i njëjte persa i përket mënyrës se ndërtimit është gjetur edhe në veriun e Shqipërisë, në zonën e Tre fushave (Tropojës), dhe kjo tregon gjeografinë e popullsisë pellazgo ilire shume shekuj me pare
Bashkësia e Athinës ka një popullsi zyrtare prej 745,514 me në popullsi prej 3.2 milion metropolitan(duke përfshirë edhe popullsinë periferike).Popullata aktuale,megjithatë, besohet të jetë më i lartë,sepse gjatë regjistrimit-marrjes(të kryera një herë në çdo 10 vjet),disa banorë të Athinës udhëtojnë mbrapa në vendlindjet e tyre,dhe regjistrohen si qytetarë lokal atje.Reflektuar këtë pasiguri në lidhje me shifrat e popullsisë, burime të ndryshme i referohen një popullsi prej rreth 5 milionë njerëz për në Athinë. Gjithashtu të pagjetur është një numër të pacaktuar të emigrantëve të paregjistruara, kryesisht me origjinë nga Shqipëria, vendet e tjera të Evropës Lindore dhe Pakistan.Ka disa 200.000 myslimanë që jetojnë n&e uml; Athinë.Vendi i lashtë i qytetit është përqëndruar në kodër shkëmbore e AkropolitNë kohët e lashta në portin e Pireut ishte një qytet i ndarë, por ai tani është zhytur në Athinë më të madhe.Zgjerimin e shpejtë të qytetit të filluar ne vitet 1950 dhe 1960 vazhdon sot,për shkak të kalimit nga një bujqësore për një komb industrial.bujqësore për një komb industrial. [63] Zgjerimi tani është veçanërisht në drejtim të Lindjes së Mesme dhe të Veriut (një tendencë të lidhura shumë me Eleftherios ri Venizelos Aeroporti Ndërkombëtar dhe Odos Attiki, të pa pagesë e cila përfshihet në Atikë). Nga ky proces Athina ka shumë ish-tokat e ngulfatur dhe fshatra në Atikë, dhe vazhdon ta bëjë këtë.Gjat&e uml; gjithë historisë së saj të gjatë, Athina ka përjetuar shumë nivele të ndryshme të popullsisë.Zona e Athinës urbane përbëhet nga 55 komuna, 48 të Prefekturës Athinës dhe 7 të Prefekturës kontinent Pireut Athinës dhe 7 të Prefekturës kontinent Pireut. Komunën e dytë më e madhe e zonës urbane, pas qytetit Athinë e duhur, është se i pire, me pas Peristeri dhe Kallithea. Ajo përfshin 412 km2 (159 sq mi)dhe ka një popullsi prej 3.130.841 (në 2001), që bën atë një nga zonat më të mëdha urbane në bashkimin evropian
Greqia, (Gjuha greke: Ελλάδα, apo Ελλάς, Hellas), emri zyrtar i së cilës në gjuhen e sotme greke është: Republika Helene (org.: Ελληνική Δημοκρατία, Elinikí Dhimokratía) është vend në pjesën juglindore të Evropës, në jug të Ballkanit. Shteti i krijuar në tokën e Greqisë antike kufizohet në veriperëndim me Shqipërinë, në veri me Republikën e Maqedonisë dhe Bullgarinë, në verilindje ndan kufirin tokësor me Turqinë, ndërsa në pjesën lindore edhe kufirin detar.
Sistemi shtetror në Greqi.
Sipas kushtetutës të shpallur më 11 qershor 1975, Greqia është republikë parlamentare.Kreu i shtetit është Presidenti i Republikës, i cili zgjidhet nga Kuvendi për një mandat pesë-vjeçar.Kushtetuta aktuale hyri në fuqi në vitin 1975 pas rënies së juntës ushtarake të 1967-1974.Që nga ajo kohë ajo është rishikuar tri herë, në vitin 1986, 2001 dhe në vitin 2008. Kushtetuta, e cila përbëhet nga 120 nene, parashikon një ndarjes së pushteteve në ekzekutiv, legjislativ, dhe gjyqësor, si dhe jep garanci të gjera specifike (më tej përforcuar në vitin 2001) të lirive civile dhe të drejtat sociale. E drejta e votës së grave është e garantuar me një amendament kushtetues të vitit 1952.DERGUAR NGA: Ani Kalaj

No comments:

Post a Comment